Meer informatie over COVID-19
De afgelopen weken hebben we op sociale media, met name op Facebook, veel informatie geplaatst over het coronavirus (COVID-19). Hieronder vind je de informatie nogmaals op een rijtje.
Maak de curve platter
In Nederland zijn vele maatregelen getroffen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Dit is nodig om te voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raken.
In onderstaand filmpje legt NOS op 3 uit waarom alles op alles wordt gezet om niet boven de rode lijn die je hieronder ziet uit te komen. Boven die lijn verliest het zorgsysteem het namelijk van de epidemie: te veel mensen worden dan ziek.
NOS op 3 kun je nog meer filmpjes die goede uitleg geven over Corona.
Handen wassen
Het RIVM raadt aan om vooral je handen te wassen. Waarom wordt uitgelegd in onderstaand filmpje.
Blijf thuis
Een mooi filmpje van chronisch zieke patiënten die oproepen thuis te blijven.
Het coronavirus en wat jij kunt doen.
Vlogs Sylvia Kamphuis
Sylvia Kamphuis (kinderarts-reumatoloog/immunoloog) is lid van onze medische adviesraad (MAR). Zij maakte voor ons een aantal vlogs over Corona en kinderen reuma.
Medische Adviesraad (MAR) en COVID-19
Ook onze medische adviesraad is druk met COVID-19. Naast hun gewone werk staan vele ingedeeld in COVID-19 zorg. Hier een filmpje van ons MAR lid Onno Teng (nefroloog LUMC):
Studie naar relatie corona/hart- & vaatziekten
We weten nog weinig van de relatie tussen het coronavirus (COVID-19) en hart- en vaatziekten. Daarom heeft cardioloog Folkert Asselbergs een internationale studie opgezet. “We hebben dringend data nodig om het ziekteverloop van corona bij patiënten met hart- en vaatziekten beter te begrijpen.” Klik hier voor meer informatie.
Ook de Hartstichting heeft op haar website informatie over hartschade door het coronavirus. Klik hier voor meer informatie.
TV uitzending Longen en corona
Kijktip! Op vrijdag 3 april 2020 was longarts Menno van der Eerden te gast bij het tv-programma Tijd voor MAX op NPO1. Samen met andere deskundigen en betrokkenen praat hij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van corona. Kijk hier de uitzending terug. Wil je niet de hele uitzending zien: start bij 16:55.
Hoe zorg je goed voor jezelf?
In deze tijd is alles anders. Je kunt niet meer op een controle-afspraak bij je arts. Je voelt je misschien bezwaard om hem of haar te bellen met een vraag of een klacht over je gezondheid. Je kunt niet meer trainen met je fysiotherapeut. Je kunt geen bezoek meer ontvangen en werken moet ook anders. Hoe zorg je toch goed voor jezelf?
Het Longfonds maakte een mooie pagina hierover, klik hier.
Blijf ook thuis bewegen, is het advies. Maar hoe doe je dat als je reuma hebt en alle sport- en beweegactiviteiten gesloten zijn? ReumaUitgedaagd! geeft in het blog hieronder tips ? .
Hoe blijf jij in beweging tijdens de quarantaine?
Niet COVID-19 gerelateerd maar wel hoe je thuis kunt oefenen. Oefenprogramma voor lupus patiënten van Lupus Europe:
Tips voor thuis
We zitten allemaal meer thuis vanwege het coronavirus. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt, je tijd doorkomt, in contact blijft met elkaar? Wat werkt voor jou goed?
ReumaNederland maakte hiervan een rubriek, klik hier.
Meer goede informatie
Veel grote organisaties hebben al zeer goede informatie op een rijtje gezet. We hebben daarom een inventarisatie gemaakt van informatie die interessant voor je kan zijn:
Cahier “Help ik ben besmet”
Nederland is in de ban van de coronaviruspandemie. Het is stil op straat, in de trein en in de kantoren. Mensen blijven thuis. Ingrijpende maatregelen worden genomen door de overheid, scholen en de horeca is dicht, en evenementen en bijeenkomsten afgelast. Alles om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.
Ons nieuwe cahier geeft een unieke inkijk in de infectieziektebestrijding in Nederland. Kun je je voorbereiden op een uitbraak zoals nu met het coronavirus? Hoe verliepen uitbraken in het verleden? Kunnen we nieuwe uitbraken voorspellen? Wat doet de overheid allemaal bij een uitbraak? Wat kan ik zelf doen?
In dit cahier bespreken wetenschappers en specialisten van onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam, LUMC, Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, het RIVM, de GGD, Rijksmuseum Boerhaave, Universiteit Leiden en het Amsterdam UMC, de nu op volle toeren draaiende infectieziektebestrijding in Nederland.
Het cahier kun je hier gratis downloaden als PDF. De papieren versie kost 7,50€.
Longfonds
Je kunt bij het longfonds veel informatie vinden over longziekten en Corona.
- Corona en je longen: over wat er gebeurt met je longen als je ziek wordt.
- Veel gestelde vragen over Corona en een longziekte
- Vragen aan de huisarts: hier wordt ook info gegeven over bijvoorbeeld behandelbeperking
- Vragen over fysiotherapie
RIVM risicogroepen
Informatie over wanneer je tot de risicogroep behoort. Klik hier.