Nationale vereniging voor LUPUS, APS, Sclerodermie en MCTD

Nationale vereniging voor LUPUS, APS, Sclerodermie en MCTD

header-zonder-submenu

De auto-immuunziekten lupus (SLE), Antifosfolipiden syndroom (APS), sclerodermie en MCTD hebben algemene overlappende symptomen, zoals extreme vermoeidheid, gewrichts- en spierklachten en meestal een verhoogd ANA/ANF-factor. Bij deze ziekten kunnen ook het Antifosfolipiden syndroom (APS), het fenomeen van Raynaud en het secundair Sjögren syndroom secundair voorkomen. Door specifieke symptomen en verder onderzoek kan een diagnose gesteld worden.

Pag2 SLE2

Systeem Lupus (SLE)

SLE is een chronische inflammatoire bindweefselziekte. SLE kent , omdat de ziekte bijna ieder orgaan in het lichaam kan aantasten, veel  uiteenlopende uitingsvormen en is derhalve een complexe aandoening.

0
0
0
s2smodern

Huidlupus

Huidlupus (CDLE en SCLE)

CDLE-plekken presenteren zich vaak als licht jeukende, rode of paarse, iets verdikt aanvoelende, vaak schilferende plekken. Er is een scherpe begrenzing met de normale huid. SCLE betreft een  symmetrisch huiduitslag. Vaak zijn de zonbeschenen delen aangedaan (gelaat, hals, nek, romp, onderarmen, handen en vingers).

0
0
0
s2smodern

Sclerodermie

Sclerodermie

Sclerodermie betekent letterlijk 'harde huid' , kenmerkt zich door toename van bindweefsel in de huid en/of organen en kent verschillende  uitingsvormen: o.a. de lokale sclerodermie en de systemische sclerodermie. Het is een zeldzame, reumatische aandoening.

0
0
0
s2smodern

MCTD (Mixed Connective Tissue Disease)

MCTD is de afkorting van mixed connective tissue disease. Dat betekent letterlijk 'gemengde bindweefselziekte' en  heeft kenmerken van verschillende andere auto-immuunziekten, met name SLE, sclerodermie en polymyositis.

0
0
0
s2smodern

Pag2 APS

Het antifosfolipiden syndroom (APS)

Bij APS worden antifosfolipiden antistoffen gevormd. Deze antistoffen zorgen ervoor dat het bloed stroperig wordt en er stolsels kunnen ontstaan.  De ziekte is ook bekend onder de naam Hughes syndroom.

0
0
0
s2smodern

Secundair Sjörgen Syndroom

Secundair Sjögren Syndroom

Het syndroom van Sjögren kan secundair voorkomen naast andere auto-immuunziekten, zoals (S)LE en MCTD. Het syndroom van Sjögren heeft als kenmerk dat de werking van de traan- en speekselklieren wordt aangetast.

0
0
0
s2smodern

Fenomeen van Raynaud

Fenomeen van Raynaud

Er is sprake van  het  Fenomeen van Raynaud bij het plotseling optreden van verkleuringen van vingers en/of tenen bij blootstelling aan kou of bij emotie en komt voor bij sclerodermie, Mixed Connective Tissue Disease (MCTD), SLE en Sjögren- syndroom.

0
0
0
s2smodern

banner-steun-nvle

Banner-fonds

banner-website-commissie

Reumafonds ism RGB