Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Hydroxychloroquine is veilig voor reumapatiënten!

Er is onrust ontstaan bij onze leden over het gebruik van hydroxychloroquine (plaquenil) naar aanleiding van het nieuws dat er vermoedelijk coronapatienten in Nederland zijn overleden door bijwerkingen van het malariamiddel hydroxychloroquine: https://nos.nl/artikel/2504363-vermoedelijk-ook-coronapatienten-in-nederland-overleden-door-bijwerkingen-malariamiddel

Wij hebben contact hierover gehad met onze voorzitter van de Medische Adviesraad Madelon Vonk. Zij geeft het volgende aan:

“Hydroxychloroquine is tijdens de pandemie gegeven aan patiënten die ernstig ziek waren door COVID-19. De berichtgeving gaat over deze groep patiënten. Deze patiënten hadden een grotere kans op overlijden door de ernst van hun COVID-19 infectie, los van de behandeling die zij hiervoor kregen. Hydroxychloroquine wordt al jaren voorgeschreven aan reumapatiënten en is een effectief en veilig middel gebleken met relatief weinig bijwerkingen, dit geldt ook voor langdurig gebruik. De resultaten van de onderzoeken uit de berichtgeving zijn dus niet op reumapatiënten van toepassing.”