Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

APS

Het antifosfolipidensyndroom (APS) is een auto-immuunziekte waarbij het bloed gemakkelijker samenklontert. Bij een auto-immuunziekte is er een stoornis van je afweersysteem. Het afweersysteem valt als het ware je eigen lichaamscellen aan door antistoffen aan te maken. Bij APS heten die antistoffen ‘Antifosfolipiden’, aPL. Als reactie op die antistoffen zet je afweersysteem een ontstekingsreactie in gang.

APS komt weinig voor. De diagnose is lastig te stellen. Vaak heb je al langere tijd klachten. Artsen die in APS gespecialiseerd zijn, hebben daarom afspraken gemaakt hoe zij de diagnose APS het beste kunnen stellen. Ook zijn er afspraken hoe artsen APS het beste kunnen behandelen. De behandeling is niet voor iedereen hetzelfde, dat hangt van je klachten af.


De informatie over APS op deze website is gebaseerd op de consensuspaper over APS die in april 2019 is verschenen in “The Netherlands Journal of Medicine”: Limper, M. et al. Diagnosing and treating antiphospholipid syndrome: a consensus paper. The Netherlands Journal of Medicine, April 2019;Vol. 77, No. 03: 98-108.
Afbeeldingen zijn met toestemming overgenomen van de Trombosestichting NL.
Mw. A. de Crom van ReumaNederland heeft de tekst geredigeerd.
Dr. M. Limper, internist-klinisch immunoloog en dr. K. de Leeuw, internist-klinisch immunoloog hebben meegelezen en commentaar gegeven.
Mw. J. Scheerhoorn – Pullen, Mw. M. Blom, Mw. K. Mussendijk, Mw. M. Schut, Mw. L. Vermeulen en Mw. W. Zacouris, allen vrijwilligers bij NVLE hebben input geleverd.

04-12-2019
G.P. Brandts – Van der Linden