Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Bij een auto-immuunziekte

Bij een auto-immuunziekte is het afweersysteem niet goed meer in staat om het verschil te zien tussen lichaamsvreemd en lichaamseigen materiaal. Daarom reageert het afweersysteem ook op de eigen cellen of weefsels. Het afweersysteem ziet de eigen cellen aan voor lichaamsvreemd materiaal.

Mogelijke oorzaken?

Voor een dergelijke reactie zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. We noemen enkele oorzaken die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een auto-immuunziekte.

  • Er kan iets misgaan met de lymfocyten. In de loop van het leven ontstaat er soms een lymfocyt met een receptor die op een deel van het eigen lichaam reageert. Gewoonlijk worden deze lymfocyten direct gedood door het lichaam. Bij mensen met een auto-immuunziekte is dit mogelijk niet gebeurd.
  • Een andere mogelijke oorzaak is dat er in lichaamseigen materiaal iets veranderd wordt, bijvoorbeeld door een virus, een geneesmiddel of zonlicht. Het veranderde materiaal kan door het afweersysteem aangezien worden voor lichaamsvreemd materiaal, bijvoorbeeld een virus of bacterie. Het afweersysteem komt op zo’n moment in actie.
  • Soms komt er in het lichaam lichaamsvreemd materiaal terecht dat sterk lijkt op lichaamseigen materiaal. Mogelijk valt het afweersysteem dan niet alleen het lichaamsvreemde materiaal, maar ook het daar op gelijkende lichaamseigen materiaal aan.

Eerder hebben we al gezien dat niet precies bekend is waar een systeemziekte precies door veroorzaakt wordt. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol, en mogelijk verschilt de combinatie van factoren ook nog eens per persoon.