Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Petitie vergoeding afbouwmedicatie

De vereniging Afbouwmedicatie en Stichting Opiaten Afbouwen zijn de petitie Vergoeding Afbouwmedicatie NU! gestart.

Bij het afbouwen van medicatie zoals antidepressiva, slaap-en kalmeringsmiddelen, antipsychotica en verslavende pijnstillers kan ontzettend veel mis gaan. Veel mensen lopen tegen onttrekkingsverschijnselen aan wanneer zij met deze middelen proberen te stoppen. Deze verschijnselen kunnen variëren van een grieperig gevoel tot nachtmerries, agressie, depressieve gevoelens, psychose en soms zelfs gedachten aan zelfdoding.

Afbouwmedicatie op maat (taperingstrips) kan het verschil maken voor mensen die willen stoppen met deze medicatie. Zo’n 80% van de mensen die eerder tevergeefs probeerde te stoppen maar daar niet in slaagde vanwege ontwenningsverschijnselen, slaagt daar wel in met taperingstrips. Omdat met taperingstrips een meer geleidelijke afbouw mogelijk is, worden ontwenningsverschijnselen vermeden of verminderd.

Het probleem is echter: taperingstrips worden nog steeds niet vergoed door de zorgverzekeraars(behalve DSW). Daardoor blijven velen verstoken van een hulpmiddel dat al sinds 2015 beschikbaar is.

Na een mislukte afbouwpoging durven veel mensen het niet opnieuw te proberen en beginnen noodgedwongen opnieuw met de medicatie die ze eigenlijk niet meer nodig hebben – met alle nadelen van dien voor hun gezondheid, geestelijke gesteldheid en levensvreugde.

De petitie is er om de politiek en zorgverzekeraars ervan te overtuigen dat taperingstrips vergoed moeten worden, zodat veilig afbouwen voor iedereen toegankelijk wordt. Want mensen die problemen hebben met afbouwen zijn geen aanstellers, maar patiënten die geholpen moeten en kunnen worden.

De petitie wordt op 22 maart as. aangeboden aan de Tweede Kamer, samen met het samengestelde boek ZWART, waarin mensen vertellen over hun persoonlijke ervaringen met afbouwen. Maar ook na de 22ste blijft de petitie doorlopen: tekenen en verspreiden heeft dus altijd zin!

Link naar de petitie: Vergoeding Afbouwmedicatie NU! Petitie