Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

UPSIDE-studie (update): extra deelnemers gezocht en Radboud UMC in Nijmegen doet ook mee

De UPSIDE-studie is een internationale studie die onderzoekt wat de beste behandelstrategie is voor patiënten met vroege diffuse cutane systemische sclerose: direct behandelen met autologe stamceltransplantatie of behandeling met reguliere afweeronderdrukkende medicatie gevolgd door een stamceltransplantatie bij onvoldoende effect.

De resultaten van dit onderzoek zullen de behandelkeuze tussen deze twee strategieën vergemakkelijken. Op dit moment is die keuze lastig, omdat nog niet bekend is wat de beste timing van stamceltransplantatie is bij deze ziekte en stamceltransplantatie risicovoller is dan het gebruik van andere beschikbare medicatie. 

De UPSIDE-studie wordt gecoördineerd vanuit het UMC Utrecht en loopt daarnaast sinds twee jaar in het LUMC en Amsterdam UMC.

Tot nu toe doen 19 patiënten mee aan de studie, maar uiteindelijk zijn er 120 deelnemers nodig om betrouwbare resultaten te kunnen krijgen. We zijn dan ook erg blij dat sinds deze maand ook het Radboud UMC in Nijmegen open is voor deelname, net als meerdere centra in het buitenland (in Lund en Stockholm in Zweden, en Milaan in Italië).

Voor meer informatie over de studie kijk op www.upsidetrial.com of neem contact op met je specialist.

Voor vragen aan de deelnemende studiecentra kun je mailen naar: 

Utrecht: [email protected]

Leiden: [email protected] 

Amsterdam: [email protected]

Nijmegen: [email protected]