Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Professionele hulp


Als je er zelf niet uitkomt

Soms lukt het niet om het slechte bericht te verwerken. Negatieve gevoelens en gedachten blijven dan de overhand houden. Het lukt je niet om een nieuw evenwicht te vinden, zodat je weer met plezier kunt leven.

Het is aan te raden in zo’n geval professionele hulp te vragen. Voor de meeste mensen is dat niet eenvoudig. Terwijl ze voor hun lichamelijke klachten wel hulp zoeken, doen ze dat voor psychosociale klachten liever niet: ‘Ik ben toch niet gek?’

Als je een chronische ziekte hebt, is het niet vreemd als je psychosociale problemen krijgt. Dat is geen uitzondering. Als je daar niet uitkomt, is het geen schande om hulp te zoeken bij een deskundige. Het is eerder een teken van zelfstandigheid, omdat je zelf actie onderneemt om te zorgen dat je uit de problemen komt. Als je op tijd hulp zoekt, kun je veel ellende voorkómen!

Veel zaken kun je bespreken met je behandelend arts. Zo nodig kan hij of zij je naar iemand doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een psycholoog. Belangrijk is dat je terechtkomt bij iemand die ervaring heeft met mensen met een auto-immuunziekte of systeemziekte.