Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Professionele hulpverlening

Als je er met je partner niet uitkomt: vraag professionele hulp

Het kan zijn dat je er met je partner niet goed uitkomt: er blijven problemen. Als dit zo is, kun je professionele hulp vragen. Je kunt onder meer terecht bij je huisarts of je behandelend arts. Zij hebben ervaring met deze problemen en kunnen misschien een oorzaak vinden. Eventueel kunnen ze je doorverwijzen naar een hulpverlener die gespecialiseerd is in problemen met seks: een seksuoloog.


Seksuoloog

Door te praten met een seksuoloog, wordt vaak al heel wat gewonnen. Je hoeft zich bij deze hulp geen ‘zware gesprekken’ voor te stellen. Het probleem wordt bespreekbaar gemaakt, jij en je partner praten erover en beginnen te zoeken naar oplossingen.

Seksuologen werken in zelfstandige praktijken, bij een ziekenhuis, revalidatiecentra of bij een GGZ- instelling. Je arts kan je advies geven en voor een verwijzing zorgen. Je kunt ook direct zelf contact opnemen met een seksuoloog: op de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (www.nvvs.info) vind je het adres van een seksuoloog bij jou in de buurt.

Hulp van een seksuoloog zit niet in het basispakket. Vraag bij je zorgverzekeraar na of de kosten vergoed worden via je aanvullende verzekering.


Uroloog

Voor mannen kan ook een uroloog uitkomst bieden als het gaat om fysieke klachten, zoals erectieproblemen. Als de penis minder stijf wordt doordat de kleine bloedvaten zijn aangetast, kan de arts adviseren over mogelijke hulpmiddelen.


Wacht niet te lang

Wacht niet te lang voordat je deze stap neemt. In het algemeen geldt: als het langer dan zes tot twaalf maanden duurt voordat je problemen aanpakt, dan is het mogelijk dat ze niet meer verdwijnen. Houd er ook rekening mee dat er voor sommige hulpverleners wachtlijsten zijn!

De stap om professionele hulp te zoeken kan moeilijk zijn. Bedenk dat professionele hulpverleners vaker met dergelijke klachten te maken krijgen. Ze zullen niet vreemd opkijken van je verhaal. Ook staan ze nuchterder tegenover je problemen dan bijvoorbeeld mensen uit je directe omgeving. Dat maakt het makkelijker om ze open en eerlijk te bespreken – want dat is altijd de eerste stap, ook bij de professionele hulpverlening.