Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Systeemziekte en seksualiteit


Hoe vaak komen seksuele problemen voor?

Het is niet bekend hoeveel mensen met een systeemziekte seksuele klachten hebben. Wel is bekend dat in het algemeen mensen met een chronische aandoening vaker problemen met seks hebben dan anderen. Dat heeft meestal niet alleen te maken met de aandoening zelf. Vaak spelen de gevolgen daarvan voor iemands leven een rol. Bij systeemziekten is dit waarschijnlijk ook het geval.

Waardoor ontstaan seksuele problemen?

Klachten over seks hebben zelden één duidelijke oorzaak. Als je seksuele problemen hebt, zijn er waarschijnlijk meerdere oorzaken. Hieronder noemen we enkele zaken die mee kunnen spelen.

  • Door de ziekte kun je je erg vermoeid voelen. Daardoor staat je hoofd misschien niet naar seks. Dat kan een reden zijn om minder vaak of helemaal niet meer te vrijen.
  • In het slijmvlies van de vagina kunnen kleine zweertjes ontstaan, waardoor seks pijnlijk is. Overigens zijn deze zweertjes goed te behandelen met een zalf of crème die corticosteroïden bevat.
  • Sommige mensen met een systeemziekte krijgen last van het syndroom van Sjögren. Dit wil zeggen dat de slijmvliezen erg droog worden. Bij vrouwen kan dit syndroom leiden tot een droge, branderige vagina. In dit geval wordt een glijmiddel aangeraden.
  • Door ontstekingen van de gewrichten kun je veel pijn hebben. Je vindt het dan waarschijnlijk niet prettig dat iemand je aanraakt. Ook kan het zijn dat de pijn verergert door de bewegingen die je tijdens het vrijen maakt .
  • Misschien ben je bang dat je veranderde uiterlijk afkeer oproept. De angst voor afwijzing kan veel spanning veroorzaken. Daardoor staat je hoofd misschien niet naar seks.
  • Soms hebben mensen door de ziekte een negatief beeld van hun lichaam. Het lichaam is een bron van klachten en ze vinden het onbetrouwbaar. Als je eigenlijk een hekel aan je lichaam hebt, dan heb je waarschijnlijk ook moeite met vrijen.


Om welke problemen kan het gaan?

Minder zin in seks

Je kunt minder behoefte aan seks krijgen (libidoverlies). Dit kan zich op verschillende manieren uiten: je raakt minder snel opgewonden, mannen kunnen problemen krijgen met het stijf maken en houden van de penis en vrouwen kunnen last krijgen van een droge vagina.

Als je minder behoefte krijgt aan seks, is dat niet automatisch een probleem. Waarschijnlijk zal je partner er begrip voor hebben dat je minder behoefte hebt om te vrijen en misschien kan hij of zij zich aanpassen. De verandering in behoefte geeft pas problemen als er grote verschillen ontstaan tussen jou en je partner onderling, dus als de een vaker wil vrijen dan de ander.

Uit elkaar groeien

Minder of geen seks betekent daarom niet alleen minder of niet meer vrijen, maar ook minder momenten van tederheid, intimiteit, enzovoort. De vertrouwdheid die er tussen jullie was, kan dan ook afnemen. Het kan daardoor lijken alsof jij en je partner verder weg van elkaar komen te staan, dat jullie uit elkaar groeien.


Seksuele problemen kunnen veel oorzaken hebben

Als je seksuele problemen hebt, kun je de neiging hebben dit aan je ziekte te wijten. Seksuele problemen kunnen echter bij iedereen voorkomen. Het kan zijn dat je seksuele klachten niets of slechts deels met de ziekte te maken hebben. Andere oorzaken kunnen zijn: een slechte relatie met je partner, langdurige stress, problemen op het werk, moeheid, financiële zorgen, een andere ziekte, enzovoort.