Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Zelf oplossen


Aan seksuele problemen is vaak iets te doen

Als je seksuele problemen krijgt, is dat vervelend, maar vaak is er iets aan te doen. Hieronder staat wat je zelf kunt doen om problemen op te lossen. Daarna vind je informatie over wat de professionele hulpverlening voor je kan doen.


Praat met je partner

Veel mensen vinden het moeilijk open en eerlijk over seks te praten, zeker wanneer er problemen zijn. Misschien geldt dit ook voor jou. Het kan zijn dat je niet gewend bent om over seks te praten of dat je je schaamt voor je klachten.

Toch is het sterk aan te raden de problemen met je partner te bespreken. Waarschijnlijk zal je merken dat praten over je probleem positief werkt. Het kan een opluchting zijn om (eindelijk) over het probleem te praten. Dit geldt ook voor je partner. Het helpt om misverstanden uit de weg te ruimen. Vaak blijkt dat de partner heel anders tegen het probleem aankijkt en het misschien minder erg vindt dan je dacht.

Bedenk ook dat praten met je partner kan voorkómen dat je uit elkaar groeit. Juist als je de intimiteit van het vrijen moet missen, kan het nodig zijn om goed met elkaar te praten.

Als je het moeilijk vindt om met je partner te praten, kun je proberen dit te doen aan de hand van voorlichtingsmateriaal over seksualiteit. Er bestaan veel boeken en video’s over seks en seksuele problemen. Deze zijn te krijgen bij (grotere) boekhandels, boekenclubs en bibliotheken.


Wat is er precies aan de hand?

Probeer na te gaan wat de mogelijke oorzaken zijn. Als je weet wat de oorzaak is, kun je het probleem beter aanpakken.

Zoeken naar de oorzaken kun je eerst zelf of samen met je partner doen. Hebben de klachten te maken met de systeemziekte? Met de gevolgen van de ziekte? Of zijn er redenen die niets ermee te maken hebben? Voor het oplossen van de klachten maakt dit veel uit.

Als je er samen niet uitkomt, kun je hulp zoeken: meer informatie hierover vind je in het volgende blok.


Andere manieren van vrijen

Als je je gehinderd voelt door pijn, vermoeidheid, bewegingsbeperkingen of andere klachten, kan een andere manier om te vrijen een oplossing zijn.

Elkaar op intieme plaatsen strelen kan ook tot bevrediging leiden. Misschien helpt het om andere houdingen te proberen, waardoor je bijvoorbeeld minder last hebt van een pijnlijk of stijf gewricht.

Het kan helpen om op andere tijden te vrijen, bijvoorbeeld op momenten dat je minder pijn hebt of minder moe bent. Bij vermoeidheid in de avonduren is ’s middags vrijen vaak een goed alternatief. Sommige mensen kiezen er juist voor om op vaste tijden te vrijen, zodat ze hiermee rekening kunnen houden in de planning van hun activiteiten.

Er zijn ook heel wat mensen die het prettig vinden om hulpmiddelen te gebruiken, zoals een kunstpenis of massagestaaf. Er zijn veel hulpmiddelen te krijgen, bijvoorbeeld bij Mail en Female (www. mailfemale.nl).

Er leiden meer wegen naar Rome. Door zo nu en dan iets nieuws te proberen kun je problemen vaak oplossen en samen met je partner toch weer plezier beleven aan seks.