Nationale vereniging voor lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Volhouden

Al met al zijn er veel leefstijladviezen. Dat is op zich goed – het geeft je greep op je aandoening – maar al die adviezen kunnen ook wel eens vervelend zijn. Je kunt je afvragen of je met al die regels nog wel een prettig, normaal leven kunt leiden. Ook kan het moeilijk zijn om bepaalde adviezen langere tijd te blijven volgen. Na verloop van tijd ben je misschien geneigd het wat minder nauw te nemen.

Tot slot geven wij daarom een paar tips die het gemakkelijker kunnen maken om de adviezen vol te houden.

Een andere leefstijl hélpt

Soms lijken leefstijladviezen niets op te leveren. Je gaat op tijd naar bed, sport heel regelmatig en plant al je bezigheden zorgvuldig in. En toch ben je nog steeds moe. Je inspanning lijkt geen zin te hebben en je vraagt zich af: ‘Waar doe ik het allemaal voor?’ Dit is echter maar schijn: leefstijladviezen helpen wel degelijk. Als je hieraan twijfelt, kun je je afvragen: hoe zou het met mijn gezondheid zijn als ik de leefstijladviezen niet had gevolgd?…

Weet waarom je een leefstijladvies volgt

Probeer goede informatie over je systeemziekte te vinden. Je zult dan beter begrijpen waaróm je de adviezen krijgt. Dat maakt het gemakkelijker om ze vol te houden. Bijvoorbeeld: als je begrijpt wat alcohol doet in het lichaam, zul je ook beter begrijpen waarom je beter niet te veel kunt drinken. En: wanneer je meer weet over de positieve effecten van lichaamsbeweging, zul je extra gemotiveerd zijn om in beweging te blijven.

Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van betrouwbare informatie over leefstijladviezen. Op internet staat veel informatie over systeemziektes, maar die is lang niet altijd medisch verantwoord. Hieronder vind je een overzicht van betrouwbare bronnen.

  • Je kunt aan je artsen en hulpverleners vragen waarom bepaalde adviezen worden gegeven.
  • Er bestaat een aantal goede boeken, folders en brochures over systeemziekten. Vraag aan je arts welke teksten hij of zij je kan aanraden.
  • ReumaNederland biedt veel informatie over systeemziektes en het leven met deze aandoening.
  • Patiëntenorganisaties, zoals de NVLE vormen vaak een bron van kennis. Afhankelijk van je klachten zijn er nog meer organisaties waar je kunt aankloppen: meer informatie over nieraandoeningen vind je bijvoorbeeld bij Nierstichting Nederland enzovoort.

Je kunt niet altijd verstandig zijn

Op sommige momenten zul je twijfelen: zal ik nu rusten of gezellig de stad ingaan? Ga ik naar de sportschool of kies ik voor een lekker lui avondje op de bank? De keuzes kunnen verschillend uitpakken. Je zult er dus wel eens voor kiezen de avond op de bank door te brengen in plaats van in de sportschool. Een mens kan nu eenmaal niet voortdurend verstandige dingen doen.

Dat heeft voordelen. Een leuke onderbreking van de dagelijkse routine helpt om de draad daarna weer op te pakken. Door verschillende situaties uit te proberen leer je bovendien je grenzen kennen.

Hulp van de omgeving

Het scheelt als mensen in je omgeving u helpen om de leefstijladviezen vol te houden. Dit zullen ze eerder doen als ze begrijpen waarom je deze adviezen volgt. Bijvoorbeeld: als ze begrijpen dat sterke spieren je gewrichten beschermen en dat je daardoor minder pijn heeft, zullen ze je sneller aanmoedigen om te blijven bewegen. Probeer daarom de mensen in je omgeving uit te leggen waaróm je bepaalde leefstijladviezen volgt.

Een ‘goede patiënt’ krijgt goede adviezen

Hulpverleners gaan af op de informatie die je ze geeft. Als je duidelijk kunt aangeven hoe het met je is, krijg je eerder de hulp die je werkelijk nodig hebt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de medicijnen. Als je kunt vertellen wat het effect is, of er bijwerkingen zijn, kan de behandelend arts medicijnen kiezen die voor jou goed werken.

Hetzelfde geldt voor leefstijladviezen. Hoe beter je de hulpverlener vertelt wat precies je klachten zijn en hoe je dagelijkse leven eruitziet, hoe beter de leefstijladviezen zullen aansluiten op je systeemziekte. Dat maakt het gemakkelijk om ze te volgen.

Tot slot: Jij blijft de baas

Leefstijladviezen hebben altijd een bepaalde reden. Ze hebben ook nog een ander, minder zichtbaar voordeel: ze geven je meer grip op je aandoening. Daarmee draai je de zaak om: je hoeft niet af te wachten wat de systeemziekte zal ‘doen’, maar kunt op een actieve manier aan de slag. Veel mensen voelen zich daardoor minder machteloos.