Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Time lapse studie

Slecht in- of doorslapen (minimaal drie 3 maanden) heeft vaak negatieve gevolgen, bijvoorbeeld meer medische klachten. Behandeling van slapeloosheid is dan ook  belangrijk.
Ziekenhuis Gelderse Vallei is, in samenwerking met het AmsterdamUMC, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Zaans Medisch centrum, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis Rivierenland Tiel, een wetenschappelijk onderzoek gestart: de TIMELAPSE studie.

Doel studie

Het doel van deze studie is het verbeteren van de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening of langdurige chronische klachten.
Met de TIMELAPSE studie wordt onderzocht of bij langdurige slapeloosheid een laag gedoseerde amitriptyline even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie (eerste keus van behandeling).

Meer weten of meedoen?

Heeft u een medische aandoening of aanhoudende lichamelijke klachten én ook last van langdurige slapeloosheid? Voor de TIMELAPSE studie zijn we nog op zoek naar deelnemers. Doet u mee? Kijk voor meer informatie of de voorwaarden op www.geldersevallei.nl/timelapse

TIMELAPSE studie: een onderzoek naar de behandeling van slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening of chronische lichamelijke klachten.

Waarom dit onderzoek?

Eén op de 5 patiënten met een medische aandoening heeft last van langdurige slapeloosheid. Slecht in-of doorslapen is niet goed voor de gezondheid. Daarom is, juist bij mensen met lichamelijke klachten, het behandelen van slapeloosheid belangrijk. Cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid is de eerste keus behandeling bij slapeloosheid, ook bij patiënten met een medische aandoening. Toch heeft niet iedereen voordeel bij en toegang tot deze behandeling, Dit laatste geldt vaak voor mensen met een medische aandoening.

Wat houdt het onderzoek in?

Ziekenhuis Gelderse Vallei is, in samenwerking met het AmsterdamUMC, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Zaans Medisch centrum, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis Rivierenland Tiel, een wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening te verbeteren. Met het TIMELAPSE onderzoek wordt onderzocht of bij langdurige slapeloosheid een laag gedoseerde amitriptyline even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie (CGT-I, nu eerste keus van behandeling) voor patiënten met langdurige slapeloosheid en een medische aandoening. Als beide behandelingen even effectief blijken, kunnen de behandelmogelijkheden in de toekomst worden uitgebreid.

Meer weten of meedoen?

Voor de TIMELAPSE studie zijn we op zoek naar deelnemers. Doet u mee? Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.geldersevallei.nl/timelapse