Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

SLE en de zon

Veel mensen met SLE krijgen last van huidklachten als ze in de zon zijn geweest. Er kunnen rode en ontstoken plekken op de huid ontstaan. Ook andere klachten komen voor, zoals pijnlijke gewrichten, vermoeidheid, misselijkheid of migraine.

De klachten ontstaan niet altijd meteen na het zonnen. Het kan dagen of zelfs weken duren voordat de gevolgen merkbaar zijn.

Niet bij iedereen

Niet iedereen met SLE reageert gevoelig op de zon. Hoe groot de kans op overgevoeligheid is, hangt onder meer samen met de vorm van lupus die iemand heeft. Er is meer kans op overgevoeligheid bij mensen die alleen huidklachten hebben (huidlupus). Daarnaast zijn blanke en Aziatische mensen vaak gevoeliger voor zonlicht dan Afro-Amerikanen.

Andere risico’s

Aan zonnen zitten verschillende (algemene) risico’s. Op korte termijn kan je huid verbranden als je te lang in de zon zit. Op langere termijn kan je huid sneller verouderen. De soepelheid en de veerkracht van de huid nemen dan af. Bovendien vergroot overmatig zonnen de kans op huidkanker.

Voor mensen met SLE is er nog een extra risico. Bij behandeling met middelen die het afweersysteem onderdrukken, is er een grotere kans op huidkanker. Ook mensen die niet overgevoelig zijn, doen er dus verstandig aan rekening te houden met de zon.