Zonlicht
Waar bestaat zonlicht uit?
Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling: ultraviolette straling (UV-straling), infrarood licht en zichtbaar licht. Deze verschillende soorten licht hebben verschillende golflengtes. De golflengte van licht wordt aangeduid in nanometers. Het licht dat wij met onze ogen kunnen waarnemen heeft een golflengte tussen de 380 en 760 nanometer. UV-straling heeft een lagere golflengte en infrarood licht een hogere.
UV-straling
UV-straling is weer onder te verdelen in UV-A, UV-B en UV-C.
- UV-C zit niet in ons zonlicht, omdat het door de ozonlaag wordt tegengehouden.
- UV-B kan de huid oppervlakkig bruinen, maar is ook de soort straling die ervoor zorgt dat we ver- branden.
- UV-A dringt diep door in de huid. Het zorgt ervoor dat we bruin worden, maar laat de huid ook sneller verouderen.
Gevoeligheid
Wanneer mensen met SLE gevoelig reageren op de zon, zijn UV-A en UV-B meestal de boosdoener. Toch verschilt de gevoeligheid voor zonlicht per persoon. Zo kan iemand alleen gevoelig zijn voor UV-B, terwijl een ander ook klachten krijgt na blootstelling aan UV-A. Ook de mate van gevoeligheid verschilt; de één kan meer zonlicht verdragen dan de ander. Gebruik van bepaalde medicijnen kan u gevoeliger maken voor de zon.
UV-B
- UV-B is het sterkst tussen elf uur ‘s ochtends en drie uur ’s middags. Ga tijdens deze uren niet naar buiten als je gevoelig bent voor UV-B.
- UV-B is zomers sterker in zonlicht aanwezig. Bij mensen die op UV-B reageren, nemen de klachten in de herfst en de winter af.
- UV-B gaat niet door glas, dat betekent dat je binnenshuis geen klachten kunt krijgen door de zon.
UV-A
- UV-A is de hele dag even krachtig. Neem dus gedurende de hele dag maatregelen als je gevoelig bent voor deze straling.
- UV-A is in de winter net zo sterk aanwezig in het zonlicht als in de zomer. De leefregels gelden gedurende het hele jaar.
- UV-A gaat door glas: ook binnenshuis kun je dus klachten krijgen. Eventueel kun je je ramen afplakken met een folie die UV-A weert.
- Sommige zonnebrandcrèmes beschermen niet tegen UV-A. Let er bij de aanschaf van zo’n product op dat je een crème kiest die dat wel doet. Je apotheker kan je hierbij adviseren.
- Ga nooit onder de zonnebank als je gevoelig bent voor UV-A. Deze lampen bevatten zeer hoge doses UV-A en dat kan gevaarlijk voor je zijn.
Extra gevoelig
Sommige mensen met SLE zijn zo gevoelig voor UV-straling dat zij ook reageren op kunstlicht. UV-A en UV-B komen voor in het licht van TL-buizen, spaarlampen en (vooral) halogeenlampen. Mensen die zo gevoelig zijn kunnen het beste LED-lampen gebruiken, deze bevatten over het algemeen geen UV-straling.
- Computerschermen geven ook veel licht af, maar in dit licht zit geen UV-straling. Je hoeft dus geen maatregelen te nemen als je achter de computer werkt.