Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Voordat je zwanger wordt

Overleg met je arts

Een zwangerschap is nooit helemaal zonder risico. Bij SLE is de kans op problemen tijdens de zwangerschap echter groter dan bij gezonde vrouwen die zwanger zijn. Dat betekent overigens niet dat je geen probleemloze zwangerschap kunt hebben als je SLE hebt: bij ongeveer de helft van alle Nederlandse vrouwen met SLE verloopt de zwangerschap helemaal normaal.

Maar om het risico dat er iets misgaat zo klein mogelijk te maken, is het verstandig eerst met je arts te overleggen. Doe dit voordat je zwanger bent. Misschien voelt het wat ongemakkelijk om over zo iets persoonlijks te praten met je arts, maar het is erg belangrijk voor je eigen gezondheid en die van je kind.

Gesprek

Voordat je zwanger wordt kun je een consult aanvragen waarbij niet alleen je behandelend arts (meestal de reumatoloog) maar ook een gynaecoloog aanwezig is. Tijdens dit consult kunnen beide artsen u vertellen welke maatregelen nodig zijn en welke extra zorg geboden kan worden.

Gedurende de zwangerschap blijf je onder behandeling van deze twee specialisten. De reumatoloog houdt het verloop van de ziekte in de gaten, de gynaecoloog controleert of je kindje zich goed ontwikkelt. Samen hebben ze geregeld overleg over jouw situatie.

Vragen

Waarschijnlijk loop je zelf met allerlei vragen rond. Deze kun je in het eerste gesprek maar ook bij volgende afspraken stellen. Vragen die artsen vaak te horen krijgen zijn:

  • Kan een vrouw met SLE gewoon zwanger worden?
  • Wat zijn de gevaren voor het kind?
  • Wat zijn de gevaren voor de moeder?
  • Kan het kind ook SLE krijgen?

We proberen deze vragen hier zo goed mogelijk te beantwoorden. Houd er wel rekening mee dat onze informatie algemeen is. Alleen je arts kan je informatie geven die precies aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Meer (algemene) informatie over SLE en zwangerschap vindt u in de NVLE Gids

Adviezen

Eerst besteden we hier aandacht aan een aantal zaken die je arts met je zal willen bespreken. Op basis van deze punten zullen jouw arts en de gynaecoloog proberen in te schatten welke risico’s er zijn en hoe groot deze zijn.

Rustige periode afwachten

Je arts zal je adviseren om pas zwanger te worden als de ziekte in een rustige fase is. De kans dat de zwangerschap dan goed verloopt, wordt een stuk groter.

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat je het beste een periode van zes maanden aan kunt houden. Als de ziekte in deze periode niet of nauwelijks actief is geweest, is het ‘veilig’ om zwanger te worden.

Medicijnen aanpassen

Soms is het nodig je medicijnen aan te passen voordat je zwanger wordt. Bepaalde medicijnen bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. In overleg met je arts kun je overstappen op andere medicijnen. Soms moet je een aantal maanden wachten met zwanger worden, de stof moet dan eerst helemaal uit je lichaam verdwenen zijn. Dit geldt ook voor mannen! Ook zij doen er dus verstandig aan met hun arts te overleggen als zij een kindje willen.

Informeer bij uw arts welke informatie voor u van belang is.

Schade aan de organen

Je arts brengt in kaart of en in hoeverre je organen beschadigd zijn door de SLE. Schade aan de organen betekent meer risico: een zwangerschap is dan zwaarder voor je lichaam. Dit geldt vooral voor vrouwen die blijvende schade aan de nieren hebben.

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid vocht in het lichaam toe, soms met wel dertig procent. Beschadigde nieren kunnen deze hoeveelheid vocht niet goed verwerken. De kans dat er zwangerschapsvergiftiging ontstaat, is daardoor groter. Als uw arts constateert dat de nieren beschadigd zijn, krijg je tijdens de zwangerschap extra controles.

Bijkomende aandoeningen

Je arts legt uit hoe het zit met de zwangerschap en andere aandoeningen waar je misschien last van hebt. Door de SLE neemt bijvoorbeeld de kans op een verhoogde bloeddruk toe, door het gebruik van bepaalde medicijnen (prednison) kan de kans op diabetes toenemen. Dit zijn op hun beurt weer aandoeningen die de kans op problemen tijdens de zwangerschap ietwat vergroten. Daarom zijn extra controles nodig.

Antistoffen

Ook wordt besproken welke antistoffen bij SLE een rol spelen. Bij de aanwezigheid van bepaalde antistoffen (antifosfolipiden en anti-SSA) is er meer kans op problemen tijdens de zwangerschap. Ook dan is extra controle nodig.