Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Vruchtbaarheid

Soms tijdelijk verminderd

In principe heeft SLE geen invloed op je vruchtbaarheid. Je kunt dus op natuurlijke wijze zwanger worden.

Toch is het voor vrouwen met SLE soms lastiger om zwanger te worden. Veel vrouwen met SLE krijgen bijvoorbeeld te maken met een onregelmatige menstruatiecyclus. Soms blijft de menstruatie zelfs helemaal weg. Dit soort klachten zullen zich echter vooral voordoen in perioden dat de ziekte actief is en als je prednison gebruikt. Uw arts zal je juist aanraden om pas zwanger te worden als de ziekte zich al een paar maanden rustig heeft gehouden.

Ook de medicijnen kunnen invloed hebben op de vruchtbaarheid. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben bijvoorbeeld een nadelig effect op de eisprong. De vruchtbaarheid herstelt zich meestal weer als je stopt met de medicijnen of overstapt op andere medicijnen. Doe dit nooit op eigen houtje, maar altijd in overleg met je arts.

Van het middel cyclofosfamide is bekend dat het kan leiden tot een vervroegde overgang en een blijvend verlies van vruchtbaarheid. Je arts zal je dit middel daarom nooit zomaar voorschrijven, maar eerst met je overleggen over een toekomstige kinderwens. In het uiterste geval kun je overwegen om je eicellen (of in het geval van mannen: zaadcellen) in te laten vriezen.

Anticonceptie

Omdat je gewoon vruchtbaar bent, is het noodzakelijk dat je anticonceptie gebruikt als je niet zwanger wilt worden. Kies voor een vorm van anticonceptie waar je je prettig bij voelt. In Nederland kiezen veel vrouwen met een vaste relatie voor de pil of het spiraaltje.

De pil

Veel mensen denken dat vrouwen met SLE niet aan de pil mogen omdat die vrouwelijke hormonen bevat (en het afweersysteem bij SLE sterk reageert op vrouwelijke hormonen). Deze opvatting klopt niet. Vroeger werd gebruik van de anticonceptiepil inderdaad afgeraden, maar tegenwoordig is gebruik ervan veilig. De pillen van tegenwoordig bevatten nog maar een minimale hoeveelheid vrouwelijke hormonen.

Vermoedelijk krijg je een pil van de ‘tweede generatie’ voorgeschreven. Er zijn ook ‘derde generatie pillen’, maar deze hebben niet de voorkeur omdat ze het risico op trombose waarschijnlijk iets verhogen.

Houd altijd goed in de gaten hoe je lichaam reageert. SLE ziet er bij iedereen weer anders uit, en niet iedereen is gevoelig voor dezelfde invloeden. Hoewel het gebruik van de pil in het algemeen veilig is, zijn er soms toch vrouwen die melden dat hun klachten toenemen door pilgebruik.

Er geldt een uitzondering op het algemene advies. Pilgebruik wordt afgeraden als je last hebt van een van de volgende klachten: het antifosfolipidensyndroom, een hoge bloeddruk, migraine, een hoog cholesterol of de neiging tot trombose. Bij al deze klachten neemt het gevaar dat er trombose ontstaat toe als je de pil gaat gebruiken.

Spiraaltje

Bij koperhoudende spiraaltjes kan het bloedverlies tijdens de menstruatie toenemen. Vrouwen die antistolling gebruiken, kunnen daarom beter afzien van een spiraaltje met koper. Voor hen is een spiraaltje met hormonen wel een mogelijkheid.

In de eerste drie weken nadat een spiraaltje is ingebracht, is de kans op een infectie in de baarmoeder, eileider of eierstokken verhoogd. Onder invloed van de infectie kunnen de SLE-klachten weer opvlammen (omdat het afweersysteem in actie komt). Vrouwen die medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken, kunnen langer last houden van een dergelijke infectie.