Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Psychosociale hulp


Maatschappelijk werkers, psychologen, psychiaters

Sommige mensen vinden het moeilijk hun aandoening een plek te geven. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor nieuwe klachten en durven niets nieuws te ondernemen. Of ze zijn zo vermoeid dat ze zich terugtrekken uit het openbare leven.

Die reactie is begrijpelijk: het is nu eenmaal een aandoening die erg aanwezig kan zijn. Tegelijk is het een doodlopende weg als je je zo opstelt: je staat toe dat de ziekte een grote stempel op je leven drukt.

Als je hier last van krijgt en er in je eentje niet uitkomt, kan het helpen met een maatschappelijk werker of een psycholoog/psychiater te praten. Ook de organisatie MEE Nederland kan je met raad en daad terzijde staan.

Als je gebruik wilt maken van deze hulp kun je dit het beste in overleg met je behandelend arts doen. Omdat negatieve gevoelens bij systeemziekten ook een lichamelijke oorzaak kunnen hebben, is het belangrijk dat je specialist weet hoe je je voelt.


Maatschappelijk werker

Een maatschappelijk werker kan helpen door een aantal gesprekken met je te voeren. Je vindt een luisterend oor en krijgt praktische, nuchtere adviezen. Maatschappelijk werkers werken veel met mensen die – onder meer door een chronische ziekte – in de verdrukking zitten en zij kennen de problemen die dan gaan spelen.

Je vindt een maatschappelijk werker onder meer bij het Algemeen Maatschappelijk Werk of in revalidatiecentra. De hulp is gratis.


Psycholoog, psychiater

Ook met een psycholoog of psychiater voer je gesprekken. Deze gesprekken hebben vaak een heel praktisch karakter en richten zich op bepaalde, concrete problemen. Psychologen en psychiaters kunnen je helpen om anders met je problemen om te gaan. Dat doen ze door met je te praten en vragen te stellen. Door de vragen die ze stellen, zul je andere kanten van je probleem gaan zien, en dat helpt vaak om er anders mee om te gaan.

Psychologen en psychiaters werken in ziekenhuizen, GGZ-instellingen of hebben een eigen praktijk.


MEE nederland

Als je problemen ervaart bij meer praktische zaken, zoals wonen, werken of opleiding, kun je terecht bij MEE Nederland. Deze organisatie ondersteunt mensen met een handicap, een functiebeperking of een chronische ziekte. Je krijgt een eigen consulent die goed op de hoogte is van alle wetten en regelingen.

In heel Nederland vind je kantoren van deze organisatie. Kijk voor een kantoor bij je in de buurt op www.mee.nl. Bellen kan ook: 0900 – 999 88 88. De hulp is gratis.