Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Paramedische hulp


Aanvullende therapie

Bij sommige klachten kun je baat hebben bij een aanvullende therapie. Als je arts je bijvoorbeeld adviseert om gezonder te eten of af te vallen, kan hij of zij je verwijzen naar een diëtist. Een diëtist kan je voedingsadviezen geven en je leren hoe je deze adviezen in de praktijk van alledag kan inpassen.

Omdat de gewrichtsklachten en bewegingsklachten vaak op de voorgrond staan, worden veel mensen doorverwezen naar een fysiotherapeut of ergotherapeut. Deze hulpverleners kunnen je ook goed begeleiden als je veel last hebt van vermoeidheid.


Fysiotherapeut

Fysiotherapie is zinvol als je problemen hebt bij het bewegen en het uitoefenen van je dagelijkse bezigheden. Wacht daarom niet te lang voordat je naar een fysiotherapeut gaat, dit kan veel problemen voorkomen.

Fysiotherapeuten werken vaak in eigen praktijken, maar ook in gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra.


Wat kan een fysiotherapeut voor u doen?

  • Je zelfstandigheid bevorderen. Soms is het moeilijk om dagelijkse handelingen (eten, wassen, aankleden) op de oude, vertrouwde manier te doen. Een fysiotherapeut kan je helpen om ze op een andere manier te doen. Je leert dan bijvoorbeeld andere spieren te gebruiken en gewrichten minder te belasten.
  • Een fysiotherapeut kan je leren hoe je het beste kunt bewegen zodat je zo weinig mogelijk last van gewrichtsklachten hebt. Ook kan hij of zij je allerlei praktische tips geven, bijvoorbeeld over hoe je een gewricht warm kunt maken voordat je gaat oefenen.
  • Gewrichten en spieren beweeglijk houden. Als je een gewricht te weinig beweegt, wordt het steeds stijver. Hoe langer deze stijfheid duurt, hoe moeilijker deze te behandelen is. Op den duur kan het gewricht helemaal vast komen te zitten (contractuur). De fysiotherapeut kan je helpen om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door je oefeningen te leren.
  • Spieren versterken. Door gericht oefeningen te doen kan de fysiotherapeut je helpen om bepaalde spieren te versterken. Bijvoorbeeld: de spieren in je hand of de spieren in je bovenbeen.
  • De fysiotherapeut kan je adviezen geven over hulpmiddelen, bijvoorbeeld loophulpmiddelen.


Oefentherapeut

Overigens kun je voor veel van de hierboven genoemde zaken ook terecht bij oefentherapeuten Mensendieck of oefentherapeuten Cesar. Net als de fysiotherapeut is de oefentherapeut Cesar/Mensendieck gespecialiseerd in de houding en bewegingen van het lichaam. Bij oefentherapie Cesar/ Mensendieck wordt echter alleen gebruik gemaakt van het eigen lichaam. De nadruk ligt op een goed gebruik van de gewrichten, spieren en pezen in alledaagse situaties. In tegenstelling tot fysiotherapeuten maken oefentherapeuten Cesar/Mensendieck dus geen gebruik van hulpmiddelen of andere technieken zoals massage.


Ergotherapeut

Een ergotherapeut kan je helpen als je moeite hebt met de dagelijkse bezigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om eten en drinken, wassen, aankleden, koken, schoonmaken, naar het toilet gaan, werken en vrijetijdsbesteding. Van de ergotherapeut krijg je praktische tips over hoe je deze activiteiten het beste kunt aanpakken. Ook weet een ergotherapeut veel over hulpmiddelen en aanpassingen in je woning. De ergotherapeut kan je dus helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Verder kan de ergotherapeut je helpen om met beperkte energie om te gaan door advies over het plannen en indelen van je werkzaamheden.

Door tijdig een ergotherapeut in te schakelen, kunnen sommige klachten voorkomen worden. Wacht daarom niet te lang voordat je naar een ergotherapeut gaat.

Ergotherapeuten werken in ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, gezondheidscentra of in een eigen praktijk.


Wat kan een ergotherapeut voor je doen?

Het doel van ergotherapie is dat je zo zelfstandig mogelijk kunt leven op de manier die voor jezelf en je naasten wenselijk is. De ergotherapeut kijkt samen met je tegen welke problemen je aanloopt. Als je partner of andere naasten een deel van de zorg op zich nemen kun je inventariseren tegen welke problemen zij aanlopen. Het kan gaan om de volgende praktische zaken.

  • De zelfverzorging.
    Eten, drinken, wassen en aankleden, naar het toilet gaan. Bijvoorbeeld: hoe kun je je aankleden als je last hebt van ochtendstijfheid in je vingers?
  • Het huishouden.
    Met aanpassingen kun je huishoudelijke karweitjes makkelijker maken, zodat je ze toch kunt blijven doen. De ergotherapeut kan je bijvoorbeeld ook adviseren over de indeling van de kasten en de inrichting van de keuken.
  • Verplaatsen en vervoer.
    Liggen in bed, opstaan van het bed en uit de stoel, traplopen. De ergotherapeut weet veel over loophulpmiddelen, rolstoelen, scootmobielen, aangepaste fietsen en autorijden.
  • Vrije tijd, hobby’s.
    Als je bijvoorbeeld graag postzegels verzamelt, handwerkt of tuiniert en je vingers worden stijf, kan de ergotherapeut tips geven om anders te handelen of je leren gebruik te maken van voor jou geschikte hulpmiddelen.
  • Het werk.
    De ergotherapeut weet bijvoorbeeld wat voor jou een geschikte stoel is om in te werken en kan tips geven over je manier van werken. Maar, de ergotherapeut kan je – en zo nodig je werkgever, leidinggevende of bedrijfsarts – ook informatie geven over re-integratie, werkplekaanpassingen, werkmethoden en werktijden.
  • Het wonen.
    Heb je je huis zo ingericht dat je je gemakkelijk kunt bewegen? Heb je goede stoelen om in te rusten of in te werken? Heb je een goede bodem en matras in je bed? Zijn er misschien aanpassingen in je woning nodig of heb je behoefte aan inrichtingsadviezen?
  • Communicatie.
    De ergotherapeut heeft kennis over bijvoorbeeld aangepaste telefoontoestellen (grote toetsen, voorgeprogrammeerde nummers), schrijven en computergebruik. Om de problemen op te lossen zal de ergotherapeut, met jouw toestemming, overleg voeren met andere betrokken hulpverleners. Zoals de fysiotherapeut, de wijkverpleegkundige en de huisarts. Een advies over hoe een en ander vergoed, geregeld of gekocht kan worden maakt deel uit van de ergotherapeutische behandeling.
  • Sommige ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in afwijkingen van de hand. Zij maken spalkjes ter ondersteuning, tegen pijn of om deformaties tegen te gaan. Ook worden zij in specifieke gevallen gevraagd advies te geven aan de handchirurg (plastisch chirurg) over voor- en nadelen van een handoperatie voor het uitvoeren van dagelijkse handelingen.
  • Balans vinden tussen inspanning en ontspanning.