Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Gevolgen


De ziekte heeft ook voor jou gevolgen

Niet alleen degene die door een systeemziekte getroffen wordt krijgt te maken met de gevolgen van deze ziekte. Ook voor de mensen in de naaste omgeving heeft deze aandoening gevolgen. Dit geldt vooral voor jou, de partner: je kunt het moeilijk vinden dat de ander een ziekte heeft, je kunt bang zijn dat de klachten verergeren of in de toekomst andere problemen veroorzaken. Je kunt dus heel wat zorgen hebben.

Praktische gevolgen

De ziekte kan voor jou ook praktische gevolgen hebben. Misschien moet je je manier van leven aanpassen. Bijvoorbeeld: andere dingen doen in je vrije tijd, omdat je partner niet meer alles kan. Ook vraagt je partner wel eens extra tijd en aandacht van je: je bent waarschijnlijk de eerste van wie je partner steun verwacht.

Kortom, leven met iemand die een systeemziekte heeft kan bij vlagen veel van je vragen. Het kan zijn dat je daar soms moeite mee hebt.

Een nieuwe samenwerking

Het komt er vaak op neer dat de ‘samenwerking’ met je partner een beetje verandert. Dat vraagt altijd om aanpassing, zowel van jou als je partner. En aanpassingen vragen altijd een beetje tijd en geduld. Je kunt de informatie op deze website gebruiken om deze ‘nieuwe samenwerking’ zo goed mogelijk tot stand te laten komen.