Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Je werkt als zelfstandige


Zelf voor een vervangend inkomen zorgen

Zelfstandigen, zoals freelancers, zzp’ers en zelfstandig ondernemers, moeten zelf voor een vervangend inkomen zorgen wanneer ze ziek worden. Dit kan bijvoorbeeld door een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een vrijwillige verzekering tegen ziekte bij het UWV. Meer informatie hierover vind je op www.uwv.nl. Dit is vooral interessant als je gezondheidsklachten hebt (gehad). Verzekeraars mogen namelijk klachten uitsluiten of meer premie vragen. Met een vrijwillige verzekering omzeil je dit: alle klachten zijn meeverzekerd.

Je kunt je vrijwillig verzekeren bij het UWV als je in loondienst werkt en zelfstandige wordt. Ook als je een WW-, WIA- of WAO-uitkering van het UWV ontvangt en zelfstandige wordt kun je aan de vrijwillige verzekering meedoen. De vrijwillige verzekering is niet mogelijk voor mensen die alleen een Wajong- uitkering ontvangen.

Als je zich vrijwillig verzekert bij het UWV binnen dertien weken nadat je verplichte verzekering is afgelopen, worden door het UWV geen gezondheidsvragen gesteld.