Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Geen werkgever, wel een uitkering


Aan het werk gaan als je een uitkering van het UWV ontvangt

Als je geen werkgever meer hebt en een uitkering van het UWV ontvangt, dan is het UWV meestal ook verantwoordelijk voor de begeleiding bij je re-integratie. Alleen als je werkgever eigen risicodrager (ERD) is dan is de werkgever zelf verantwoordelijk. Voor de werkgever kan dit uitgevoerd worden door een verzekeringsmaatschappij die hiervoor een re-integratiebedrijf inschakeld.

Door de verantwoordelijke partij wordt met jou een plan opgesteld. Hierin staan de afspraken die je moeten helpen weer aan het werk te komen. Onderdelen hiervan kunnen zijn: sollicitatietraining, scholing, coaching en het opdoen van werkervaring. Het UWV werkt met een ‘werkplan’. Het werkplan moet concreet zijn. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen het werkplan.

Tijdens de re-integratie kun je gebruikmaken van de diensten van het UWV bij het WERKbedrijf. Het WERKbedrijf organiseert netwerkbijeenkomsten,sollicitatietrainingen en dergelijke. Soms schakelt het UWV een re-integratiebedrijf in.

De arbeidsdeskundige of adviseur intensieve dienstverlening bij het UWV bespreekt uit welke bedrijven je kunt kiezen. Met die bedrijven kun je een oriënterend gesprek voeren waarna je een keuze kunt maken voor een bedrijf wat het beste past bij jou en je wensen. Je kunt ook vragen om een advies aan de medewerker van het UWV.

Tip voor het vinden van een re-integratiebedrijf

Als je zelf op zoek wilt naar een re-integratiebedrijf, kijk dan op www.blikopwerk.nl: tik je woonplaats in in het zoekveld op de homepage. Je kunt ook zoeken via www.uwv.nl. Er is geen budget voor begeleiding van een re-integratiebedrijf als je een WW-uitkering ontvangt. Voor oudere werklozen zijn er wel speciale regelingen zoals de scholingsvoucher, een mobiliteitsbonus voor je werkgever, een compensatieregeling oudere werknemers en een dagloongarantie. Op www.uwv.nl lees je daar meer over.

Als zelfstandige aan de slag gaan

Als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering of WW-uitkering ontvangt, dan kun je soms financiële ondersteuning krijgen om als zelfstandige (‘eigen baas’) aan de slag te gaan. Dat kan in de vorm van een starterskrediet of een tijdelijke aanvulling op je inkomen. Soms biedt dit meer kansen dan een baan in loondienst. Als zelfstandige heb je bijvoorbeeld veel meer invloed op je werktijden en werkomstandigheden.