Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Hoeveel beweging heeft u nodig?

twee en een half uur per week

In de perioden dat de ziekte niet actief is, kan je je richten op het advies dat aan alle Nederlanders wordt gegeven: beweeg wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief. Matig intensief bewegen hoeft niet te betekenen: sporten. Je kunt ook denken aan wandelen (niet slenteren!) en fietsen. Doe ook twee keer per week krachtoefeningen voor sterkere spieren en botten. Daarnaast geldt het advies: voorkom lang stilzitten. Minder stilzitten is gezondheidswinst.

Vaak is het goed mogelijk om dit soort lichamelijke activiteiten in te bouwen in je dagelijks leven. De onderstaande voorbeelden kan je waarschijnlijk zelf aanvullen:

  • je gaat op de fiets naar je werk
  • je maakt in de pauze een ommetje
  • je doet de boodschappen lopend
  • je werkt regelmatig in de tuin
  • als je met de tram of bus gaat, stap je eerder uit en loop de laatste halte(s)
  • je neemt de trap in plaats van de lift
  • je laat een paar keer per dag de hond uit

Als het je lukt om elke dag een half uur te bewegen, heb je al een belangrijk doel bereikt: je beweegt voldoende om een goede gezondheid te handhaven of op te bouwen. Kijk voor informatie en tips op www.allesoversport.nl.


Je fitheid verbeteren

Het kan zijn dat je al regelmatig beweegt, zoals eerder werd beschreven. Dat is voldoende voor een goede gezondheid, maar misschien wil je je fitheid of lichamelijke prestaties verbeteren.

Om dit te doen is twee en een half uur per week niet voldoende. Daarnaast moet je minstens drie keer per week een half uur intensief bewegen of sporten. Je hartslag gaat hierbij omhoog. Je kunt denken aan stevig wandelen (bijvoorbeeld Nordic Walking), fietsen, zwemmen, hardlopen, aquajoggen, volleybal, conditietraining op een sportschool (‘fitness’) enzovoort.

Alle lichamelijke activiteiten waarbij meer dan 50 % van je spiermassa betrokken is (dit zijn alle lichamelijke activiteiten waarbij je minimaal je beenspieren gebruikt), zijn geschikt. Hardlopen is minder geschikt als je gewrichtsproblemen hebt, omdat het de rug, knieën en enkels erg belast. Overleg met de huisarts of fysiotherapeut wat voor jou mogelijk is.

Het kost dus meer moeite en inspanning om echt aan je fitheid te werken, maar je wordt beloond: je zult profiteren van alle voordelen die een betere conditie kan hebben.