Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Kan ik blijven werken?


Er kunnen problemen ontstaan

Wanneer je niet te veel problemen hebt door eerdere ontstekingen, kun je in de rustige perioden van de ziekte je werk waarschijnlijk zonder problemen doen. In de actieve perioden, zijn er (veel) ontstekingen en zal dat lastiger zijn. Omdat de klachten op de lange duur soms erger worden, kan het ook zijn dat er in de toekomst problemen ontstaan.

Bij systeemziekten kunnen veel klachten voorkomen die op verschillende manieren je werk hinderen. We geven een aantal voorbeelden:

  • Door vermoeidheid moet je misschien vaker verzuimen, waardoor het werk in het gedrang komt of waardoor je veel afspraken moet afzeggen.
  • Door gewrichtsklachten kun je (met name in de ochtend) last hebben van stijfheid. Wanneer je veel moet staan of bijvoorbeeld veel gebruik maakt van een toetsenbord, kan dit problemen geven.
  • Door problemen met hart, vaten en longen kan kortademigheid ontstaan. Dit geeft vooral problemen bij werk dat lichamelijk heel inspannend is.
  • Door nierafwijkingen kun je zeer uiteenlopende klachten krijgen in de rest van je lichaam, zoals vochtophoping, misselijkheid, hoge bloeddruk en kortademigheid. Je hebt dan direct een behandeling nodig.
  • Door stoornissen in het zenuwstelsel kun je ook uiteenlopende klachten krijgen, zoals somberheid, hoofdpijn, verwardheid en geheugenproblemen. Deze klachten zullen vooral problemen geven bij beroepen die veel concentratie vragen, zoals dat van arts of leraar.
  • Door huidklachten kunnen er ook verschillende problemen ontstaan. Sommige werkzaamheden, zoals veel lopen of werken aan een computer kunnen pijnlijk zijn. Zichtbare huidklachten veroorzaakt bij sommige mensen schaamte, waardoor ze contacten met anderen en dus ook het werk gaan vermijden.

Systeemziekten en arbeidsongeschiktheid?

Bij ernstige klachten, is er een kans dat je niet meer kunt blijven werken. In dat geval kun je mogelijk (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden verklaard.

Naar je arts of werkgever

Als je veel last hebt van je klachten en werken lastiger wordt, ga dan naar je arts. Hij of zij kijkt samen met je wat er nodig is om weer (gedeeltelijk) aan het werk te gaan. Het kan zijn dat je medicijnen krijgt in combinatie met leefstijladviezen.

Vertel je werkgever dat je door je gezondheid je werk minder goed kunt uitoefenen. Bespreek ook de mogelijke oplossing(en). Vaak kun je op deze manier al veel problemen verhelpen.

Als de klachten en problemen op het werk blijven, kun je je werkgever om een afspraak met de bedrijfsarts vragen. De bedrijfsarts kan zowel jou als je werkgever adviezen geven.

Een goede aanpak helpt

De kans dat je zonder al te veel problemen weer gedeeltelijk of volledig kunt gaan werken, is het grootst bij de juiste aanpak. Voor systeemziekten betekent dit: medicijnen in combinatie met een gezonde leefstijl en het vermijden van uitlokkende factoren, zoals zonlicht of kou. Je arts kan je hierbij begeleiden.

Wat heb je nodig?

Leven met een systeemziekte alleen al vraagt om een goede aanpak. Wanneer je wilt blijven werken, komen er meer zaken bij kijken. Door die zaken op een rijtje te zetten – zelfmanagement -, weet je precies wat je nodig hebt en kun je meedenken over oplossingen. Bijvoorbeeld:

  • Tijd voor bezoek aan je arts of een andere hulpverlener.
  • De mogelijkheid om oefeningen te doen/te bewegen bij een zittend beroep.
  • De mogelijkheid om te rusten bij een lichamelijk inspannend beroep.
  • Steun en begrip van je leidinggevende en collega’s.
  • Nadenken over de vraag of je je werk over langere tijd nog kunt doen. Wie of wat heb je daar voor nodig? Er zijn hiervoor speciale online scans en tools beschikbaar.
  • Aanpassing van de werkomstandigheden, zoals een andere bureaustoel.
  • Aanpassing van je werktijd.
  • Aanpassing van de werkdruk.
  • De mogelijkheid om thuis te werken.