Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Je collega’s inlichten


Ongewenste reacties voorkómen

Je collega’s zullen waarschijnlijk merken dat er iets aan de hand is, omdat je moeilijk beweegt, huiduitslag hebt, dikker wordt door het medicijngebruik of niet meer volledig kunt werken. Je kunt hier uiteenlopende reacties op krijgen.

Onbegrip

Het kan zijn dat je collega’s geen begrip hebben voor je klachten, omdat ze nog nooit van deze ziekte hebben gehoord. Zij denken dat het wel meevalt, omdat je wel naar het werk komt. Dat kan erg vervelend zijn. Je kunt bijvoorbeeld opeens merken dat anderen je zien als een ‘aansteller’ of zelfs een bedrieger’.

Door onbegrip kunnen er spanningen ontstaan met je collega’s. Misschien moeten ze plotseling taken van je overnemen omdat je door je klachten uitvalt. Of misschien merken ze dat je ongeconcentreerd bent, waardoor je meer fouten maakt dan anders

Het is logisch dat ze dit vervelend vinden, vooral als ze niet begrijpen wat er precies aan de hand is. Terwijl er niet altijd iets aan je te zien is, kun je opeens niet meer werken.

Schrik

Schrik is ook een reactie die kan voorkomen. Anderen zien dat je pijn en klachten hebt, maar begrijpen niet precies wat de oorzaak is. Dit kan beangstigend zijn.

Sommige mensen denken dat de huiduitslag besmettelijk is of vinden de roodheid en schilfers vies. Zij zullen de neiging hebben je uit de weg te gaan.

Bezorgdheid

Wanneer je collega’s begrijpen dat je een ernstige chronische ziekte hebt, kunnen ze heel bezorgd reageren. Ze moedigen je misschien aan om zoveel mogelijk te rusten en willen je werk uit handen nemen. Dit gebeurt met goede bedoelingen, maar kan averechts werken.

Het is dus aan te raden je collega’s duidelijk te vertellen wat je precies hebt, omdat er anders misverstanden kunnen ontstaan.

Informeer je collega’s

Je kunt zelf veel doen om ongewenste reacties te voorkómen. Zorg er in elk geval voor dat je collega’s weten wat er aan de hand is. Eventueel kun je hun de informatie die je hier vindt, laten lezen of een folder van de NVLE.

Informatie voor je werkgever en collega’s

Met de apps SLE en werk en sclerodermie en werk breng je je werkgever en collega’s snel en eenvoudig op de hoogte. Deze app bevat informatie over deze aandoeningen en de mogelijke gevolgen op de werkvloer. Gratis verkrijgbaar in Google Play (Android-apps) en binnenkort in Apple Store. De informatie is ook beschikbaar op de website www.arbeidsparticipatietool.nl

Vertel ze over de klachten die bij je aandoening horen en leg uit hoe je hiermee omgaat. Maak duidelijk dat je niets aan de klachten kunt doen: ze zijn een gegeven waarmee je zo goed mogelijk probeert om te gaan. Leg ook uit wat je doet om ervoor te zorgen dat je werk zo min mogelijk onder de klachten te lijden heeft.

Op deze manier kweek je meer begrip bij je collega’s. Er zullen dan minder snel irritaties ontstaan en zij zullen eerder bereid zijn taken van je over te nemen.

Mensen met een systeemziekte krijgen te maken met verschillende vooroordelen en misverstanden:

  • Door de huidverschijnselen denken veel mensen dat het besmettelijk is.
  • Anderen kunnen niet aan je zien hoe ziek je eigenlijk bent en gaan ervan uit dat je je ziek meldt voor een kleinigheid.
  • Collega’s hebben wel eens het idee dat je bevoordeeld wordt door je leidinggevende.
  • Sommige collega’s denken dat je ‘lekker gaat genieten van je vrije tijd’ wanneer je in de ziektewet zit of deels bent afgekeurd, terwijl jij het liefst ‘gewoon’ wilt werken.

Tips

Welke hulp kunnen collega’s bieden? Dit is de hulp die mensen met een systeemziekte op prijs stellen:

  • Begrip tonen en je normaal – als een gelijke – blijven behandelen.
  • Zo nodig iemand in deeltijd aannemen, zodat je langzaam terug kunt keren in het arbeidsproces.
  • Taken en taakjes die fysiek belastend kunnen zijn van je overnemen, zoals koffie of thee halen, zware dingen tillen, deuren openhouden of openzetten enzovoort.
  • Klusjes waarbij je veel moet traplopen of rondlopen van je overnemen of inruilen voor ander werk.
  • Niet voor de ingang roken.
  • Ingrijpen bij acute problemen: een ambulance bellen, contact opnemen met je thuisfront en het ambulancepersoneel vertellen over je aandoening.