Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Immunosuppresiva

Immunosuppressiva zijn medicijnen die de reacties van het afweersysteem onderdrukken. Onder invloed van deze middelen nemen de ontstekingen af en wordt de ziekte rustiger, waardoor de klachten verdwijnen of verminderen.

Bij SLE

Er zijn veel verschillende immunosuppressiva. Bij de behandeling van SLE wordt vooral gebruik gemaakt van de middelen azathioprine, ciclosporine en mycofenolaatmofetil. Deze middelen worden alleen voorgeschreven bij ernstige ontstekingen, bijvoorbeeld van de nieren of de hersenen.

Het effect is vaak pas na vier tot zes weken merkbaar. Daarom worden immunosuppressiva vaak gecombineerd met corticosteroïden, die juist wel een snel resultaat geven. Door deze medicijnen te combineren is er ook een lagere dosis corticosteroïden mogelijk. Hierdoor zijn er minder bijwerkingen. Met name de combinatie van azathioprine en prednison wordt hiervoor gebruikt.

Overzicht

  • azathioprine (Azafalk®, Azathioprine, Imuran®)
  • ciclosporine (Ciclosporine, Ciqorin®, Neoral®, Sandimmune®) *
  • mycofenolaatmofetil (Cellcept®, Mycofenolaat mofetil®, Myfenax®) *

*Ciclosporine en mycofenolzuur zijn niet geregistreerd voor gebruik bij de behandeling van SLE. Toch worden ze regelmatig voorgeschreven.

Bijwerkingen

  • Verhoogde bloeddruk komt bij ciclosporine regelmatig voor.
  • Ook kan het gebeuren dat ciclosporine de nieren beschadigt. Om de werking van de nieren te controleren word je urine regelmatig onderzocht.
  • Bijwerkingen die soms voorkomen bij ciclosporine: trillende en bevende handen, hoofdpijn en een verhoging van het cholesterol- en vetgehalte in het bloed. Ook groei van donshaar kan voorkomen.
  • Bij gebruik van mycofenolzuur komen soms maagdarmklachten voor en is er een verhoogd risico op infecties. Ook bloedafwijkingen, zoals bloedarmoede komen soms voor.

Bijzonderheden

  • Overleg met je arts als je een kinderwens hebt en hij of zij je deze middelen voorschrijft.