Nationale vereniging voor lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Dagelijks leven


Vakantie en vrije tijd

Internet

  • www.deblauwegids.nl: in De Blauwe Gids vind je informatie over vakanties, sport en recreatie voor mensen met een handicap. De Blauwe Gids is een uitgave van de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (020 635 31 65, www.nbav.nl).
  • www.aangepastlezen.nl: Loket Aangepast Lezen biedt lectuur en informatie voor blinden en slechtzienden en voor mensen met een leeshandicap. Je kunt teksten in diverse vormen aanvragen, bijvoorbeeld in braille, grote letters of als gesproken boek.
  • www.cbr.nl: op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen vind je informatie over autorijden met een beperking.
  • www.natuurzonderdrempels.nl: hoe toegankelijk zijn de Nederlandse natuurgebieden voor mensen met een lichamelijke beperking? Op deze site vind je er meer informatie over.
  • www.handeninhuis.nl: Landelijk werkende organisatie die zich richt op de 24-uurs vervanging van de vaste mantelzorgers van thuisblijvende zorgbehoevenden.

Scholing

Infolijnen

  • Landelijk informatiecentrum voor ouders: 0800 – 50 10 (ma – vr, 10.00 – 15.00 uur, gratis). Bij dit informatiecentrum kun je terecht met persoonlijke vragen over passend onderwijs. Zie ook www.oudersonderwijs.nl.

Internet

  • www.handicap-studie.nl: informatie over het combineren van een opleiding in het hoger onderwijs met een chronische ziekte of handicap.
  • www.rijksoverheid.nl: informatie van de rijksoverheid, je vindt hier onder meer informatie over de verschillende vormen van onderwijs en over subsidies. Voor vragen kun je ook bellen met Informatie Rijksoverheid: 1400 (ma – vr, 08.00 – 20.00 uur, normaal tarief ).

Werk en handicap

Organisaties

Activiteitencentra

De meeste activiteitencentra in Nederland zijn aangesloten bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN: www.vgn.nl). Het activiteitencentrum wordt betaald uit de AWBZ of de Wmo. Voor meer informatie kun je ook terecht bij uw gemeente of bij MEE (www.mee.nl).

Kenniscentrum Crossover

[email protected] www.kcco.nl

Het kenniscentrum maakt informatie voor jongeren over het combineren van werk en een handicap toegankelijk. De website bevat zeer veel informatie.

Organisaties voor vrijwilligerswerk

Op www.vrijwilligerswerk.nl vind je vacatures voor vrijwilligers. Je kunt ook actief worden bij een patiënten- of lotgenotenorganisatie.

Sociale werkplaatsen

Voor meer informatie over sociale werkplaatsen kun je terecht bij je gemeente of bij het UWV WERK- bedrijf (www.werk.nl).

Zorgboerderijen

Secretariaat Verenigde Zorgboeren 0342 – 47 54 17 (ma – vr, 8.30 – 17.00 uur)

[email protected] www.landbouwzorg.nl www.zorgboeren.nl

Een zorgboerderij is een land- of tuinbouwbedrijf waar je een passende dagbesteding kunt vinden. Je helpt mee op de boerderij, in je eigen tempo en op je eigen niveau. Je krijgt begeleiding en kunt nieuwe mensen leren kennen. Eventueel kun je een arbeidstraining volgen.