Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Zelfzorg


Omgaan met geneesmiddelen

Internet

  • www.apotheek.nl: op deze website kun je informatie vinden over geneesmiddelen, bijvoorbeeld over de werkzame stoffen of de bijwerkingen. Ook kun je meer lezen over aandoeningen, verschillende soorten medicijnen en de apotheek. Via een formulier op de website kun je persoonlijke vragen stellen. De website is gemaakt door de beroepsorganisatie van apothekers; je kunt er dus van op aan dat de informatie betrouwbaar is.
  • www.meldpuntmedicijnen.nl: op deze website kun je je ervaringen met medicijnen melden. De site is bedoeld om ervaringen van gebruikers te verzamelen en zo eventuele problemen te kunnen signaleren. Met de verzamelde informatie kunnen de keuze voor bepaalde medicijnen, de voorlichting over medicijnen en de kwaliteit en het gebruiksgemak van medicijnen worden verbeterd.
  • www.lareb.nl: ook via de site van het Nederlands Bijwerkingen Centrum kunt u bijwerkingen melden. Lareb bewaakt de veiligheid van medicijnen in Nederland.
  • www.cbg-meb.nl: op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vind je informatie over alle in Nederland geregistreerde medicijnen. Via deze site kun je de bijsluiters van alle medicijnen vinden.
  • www.rijveiligmetmedicijnen.nl: informatie over medicijngebruik en autorijden.

Alternatieve geneeswijzen

Infolijnen

Informatielijn Alternatieve Geneeswijzen: 088 – 242 42 40 (ma – vr, 10.00 – 17.00 uur, ma 19.00 -21.00 uur, normaal tarief ). Bij deze informatielijn kun je terecht voor informatie over alternatieve behandelingen. De medewerkers kunnen je in contact brengen met een betrouwbare arts of therapeut. Zie ook www.infolijn-ag.nl.

Internet

  • www.iocob.nl: Stichting IOCOB stimuleert onderzoek naar alternatieve geneeswijzen. Op de site vind je veel informatie over de verschillende behandelwijzen en over een groot aantal chronische aandoeningen.
  • www.kwakzalverij.nl: De Vereniging tegen de Kwakzalverij verzet zich tegen de toepassing van geneeswijzen waarvan het nut wetenschappelijk niet is aangetoond.

Boeken

  • Geneeswijzen in Nederland. Compendium van alternatieve geneeswijzen: Dit boek van de arts Paul van Dijk is een naslagwerk over alternatieve geneeswijzen. Het geeft een beschrijving van vele alternatieve behandelwijzen, principes, technieken en therapieën. Daarnaast wordt informatie gegeven over kosten, opleiding en beoefenaars van de alternatieve behandelwijzen. Deventer: Ankh-Hermes, 2003. ISBN 978 90 202 4374 1
  • Bekocht of behandeld? De feiten over alternatieve geneeswijzen: Edzard Ernst was de eerste en tot nu toe enige hoogleraar Complementaire Geneeskunde en deed jaren wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van complementaire behandelingen. Hij komt tot de conclusie dat bekende behandelingen als homeopathie, acupunctuur, aromatherapie en kruidengeneeskunde niet effectief zijn. Auteurs: Simon Singh en Edzard Ernst. Arbeiderspers, 2010. ISBN 978 90 295 7313 9

Mantelzorg

Mantelzorglijn: 0900 – 202 04 96 (ma – vr, 9.00 – 16.00 uur, € 0,10 pm). Ben je mantelzorger en heb je vragen, behoefte aan ondersteuning of wil je graag je verhaal vertellen? Neem dan contact op met de Mantelzorglijn van Mezzo. Je kunt je vraag ook mailen via het formulier op de website www.mezzo.nl.

Mezzo, Landelijke Vereniging van Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg:

030 – 659 22 22

[email protected] www.mezzo.nl

Advies, informatie, bemiddeling en emotionele en praktische ondersteuning voor mantelzorgers: mensen die langdurig en kosteloos voor een ander zorgen. Mezzo verzorgt de Mantelzorglijn en heeft daarnaast een groot aantal lidorganisaties zoals de lokale organisaties voor mantelzorgondersteuning, organisaties voor Vrijwillige Thuishulp, Buddyzorg, Vriendendiensten en Burenhulp. Het adres van deze organisaties bij je in de buurt vind je via de website.

Hulpmiddelen

Internet

  • www.vilans.nl: Hier kun je informatie krijgen op het gebied van revalidatie, gehandicaptenzorg en chronische ziekten. Bij Vilans is veel kennis aanwezig van hulpmiddelen. Je kunt telefonisch contact opnemen maar je kunt je vragen ook stellen per e-mail of met behulp van het vragenformulier op de website.
  • www.handy-wijzer.nl: informatie over hulpmiddelen.
  • www.ntac.nl: informatie over hulpmiddelen en de vergoeding ervan.
  • www.hulpmiddelenwijzer.nl: informatie over hulpmiddelen.
  • www.aangepastgroen.nl: bij Bureau Aangepast Groen (024 – 397 43 03) kunt u terecht met vragen over aangepast tuingereedschap.
  • www.autoaanpassers.nl: bij Auto Aanpassers Nederland kun je informatie aanvragen over aanpas- singen aan de auto.

Zorgwinkels

  • www.wi-care.nl: kledingwinkel biedt ‘mode voor mensen met een handicap’.
  • www.firevaned.nl: Firevaned is een overkoepelende organisatie van winkels die medische hulpmiddelen verkopen.