Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Gezond gewicht

Wanneer ben je te zwaar?

Met overgewicht wordt een gewicht bedoeld waarmee je een grotere kans hebt om bepaalde aandoeningen te krijgen, zoals diabetes of hart- en vaataandoeningen. Omdat mensen met een systeemziekte al een verhoogd risico hebben op deze aandoeningen, is het juist voor hen raadzaam te streven naar een gezond gewicht. Overgewicht vormt ook een extra belasting voor de gewrichten.

BMI

De Body Mass Index (BMI) is een berekening waarmee je kunt bepalen of je een gezond gewicht hebt. Deze methode is betrouwbaar en wordt ook door artsen gebruikt.

Om de rekensom te kunnen maken moet je weten hoeveel je weegt (in kilo’s) en hoe lang je bent (in meters). We laten de berekening zien met behulp van een voorbeeld: iemand met een lengte van 1,80 meter en een gewicht van 78 kilo.

  • Vermenigvuldig eerst je lengte met je lengte. In het voorbeeld is dat: 1,80 x 1,80 = 3,24
  • Deel vervolgens je gewicht door de uitkomst.
    In dit voorbeeld: 78 : 3,24 = 24.
  • Je weet nu jouw BMI. In het voorbeeld is dit 24.

Mensen met een BMI van meer dan 25 gelden als te zwaar. Bij een waarde van 25 – 30 is sprake van overgewicht. Bij een BMI van 30 of meer is sprake van ernstig overgewicht of ‘obesitas’.

Hoeveel afvallen?

  • Bij een BMI tussen de 25 en 30 heb je overgewicht. Je krijgt dan het advies om in ieder geval te voorkómen dat je verder aankomt. Dat kan je doen door gezond te eten en door regelmatig te bewegen. Op die manier kan je zelfs wat gewicht verliezen.
  • Bij een BMI van 30 of meer heb je ernstig overgewicht. Je krijgt dan het advies om af te vallen. Het doel is niet een ideaal gewicht (dus een BMI van minder dan 25), maar een gewichtsafname van tien procent. Hiermee boek je al veel gezondheidswinst. Een diëtiste kan je ondersteunen.

Aanpak

Afvallen is niet een kwestie van strenge diëten volgen. Het is zeker geen kwestie van kuren, pillen en andere methoden die snel en spectaculair resultaat beloven. Het doel is om geleidelijk af te vallen en op een gezond gewicht te blijven. Dat doe je al door gezonder te eten en meer te bewegen. Om op een goed gewicht te komen kan je ook een dieet volgen waarin het aantal calorieën sterk is beperkt.

  • Gezond eten. Het Voedingscentrum heeft spelregels voor gezond eten ontwikkeld: eet gevarieerd, eet niet te veel, beperk verzadigd vet, eet veel groente, fruit en granen en drink voldoende. Zie ook de voorgaande paragraaf.
  • Meer bewegen. Beweeg regelmatig. Het standaardadvies voor een goede gezondheid is: beweeg wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief. Daarbij hoeft het niet meteen te gaan om intensief sporten, maar bijvoorbeeld om een half uur (stevig) wandelen, fietsen enzovoort.

Ondergewicht aanpakken

Een ander probleem kan ondergewicht zijn. Iemand heeft ondergewicht met een BMI van onder de 18,5. Neem contact op met je arts indien je ongewenst afvalt. Ondergewicht kan leiden tot afbraak van spierweefsel, vermoeidheid, lusteloosheid en op termijn vergroot het de kans op botbreuken.