Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Behandeling

Je kunt niet genezen van APS, wel zijn de meeste klachten goed te behandelen. De behandeling verschilt van persoon tot persoon. Bij APS met trombose, dat heet trombotisch APS, krijg je het advies om je verdere leven bloedverdunners te gebruiken. Met deze bloedverdunners voorkom je vaak ernstige symptomen en orgaanschade. Bij trombotisch APS krijg je eerst tijdelijk heparine. Dat zorgt ervoor dat stolsels kunnen oplossen en dat je bloed minder snel samenklontert. Daarnaast is het mogelijk dat je andere medicijnen krijgt om ervoor te zorgen dat je bloed minder snel samenklontert. Deze medicijnen heten bijvoorbeeld clopidogrel, acenocoumarol, fenprocoumon en soms rivaroxaban.

Wat is de prognose van APS?

APS is een chronische ziekte en het is (nog) niet te genezen. Soms kan de antifosfolipide tijdelijk uit je lichaam verdwijnen. Het dan toch goed om door te gaan met je antistollingsmedicijnen omdat je nog steeds kans hebt op nieuwe stolsels.

In sommige zeldzame gevallen blijven mensen met APS toch stolsels ontwikkelen, ondanks een goede behandeling en goed gebruik van de medicijnen.

Hoe ziet het leven met APS eruit?

De meeste patiënten die goed onder controle van hun arts zijn, en de juiste behandeling krijgen, kunnen een normaal leven leiden. Met APS zijn er echter wel goede dagen en minder goede dagen.

Welke specialisten behandelen mensen met APS?

Afhankelijk van het orgaan waar de problemen zich voordoen, kom je bij een neuroloog, een oogarts, een longarts, cardioloog, Maag-Darm-Lever-arts, of nog een andere specialist. Soms kom je bij meerdere artsen tegelijk. De behandeling met bloedverdunners wordt soms door de huisarts geregeld en soms door de specialist.

Wat kan een APS-expertisecentrum voor je betekenen?

Niet elke arts heeft veel ervaring met APS. Soms vindt je arts het nodig om je naar een APSexpertisecentrum te verwijzen. Meestal zit zo’n expertisecentrum in een academisch ziekenhuis. De medische experts in APS die daar werken zijn vaak internist, internist-klinisch immunoloog, hematoloog, reumatoloog, of vasculair geneeskundige (een bloedvat-deskundige). In de expertisecentra vindt ook veel onderzoek plaats naar APS.  Wil je meer informatie? De NVLE heeft een lijst van deze expertisecentra en experts.