Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

APS en zwangerschap

Vrouwen met APS kunnen problemen (complicaties) krijgen bij de zwangerschap. Hiervoor bestaan twee verklaringen.

  1. Stolsels kunnen de doorbloeding van de moederkoek (placenta) aantasten zodat de baby onvoldoende bloed en zuurstof krijgt.
  2. De antifosfolipiden kunnen door ontsteking ook het weefsel van de placenta zelf aantasten. Dan is daardoor minder toevoer van voedingsstoffen naar het kind mogelijk.

Een niet goed functionerende placenta kan voor problemen zorgen bij je ongeboren kind. Denk aan een groeiachterstand of zelfs het overlijden van de baby. Maar ook problemen bij de vrouw zelf.  Zwangerschapsvergiftiging is een voorbeeld.

Bij APS kunnen verschillende problemen in de zwangerschap ontstaan:

  • Herhaalde vroege miskramen (vóór 13 weken), late miskraam (na 13 weken), of de dood van de vrucht later in de zwangerschap
  • Groeiachterstand van de baby
  • Een te vroeg geboren baby
  • Zwangerschapsvergiftiging.  Je merkt dit aan een hoge bloeddruk (HELLP-syndroom), concentratieproblemen of vocht vasthouden. En soms komen ook epileptische aanvallen voor. Naast deze klachten die je zelf merkt, zijn er ook vaak stoornissen die je niet ziet of voelt.  Deze stoornissen zijn dan wel  in je bloed of urine te vinden. Bij onderzoek vindt je arts afwijkingen in de lever of nieren of eiwit in je urine.

In grote groepen van mensen met een herhaalde miskraam, is APS in 5-15% de oorzaak. Soms zijn bovenstaande problemen tijdens een zwangerschap het eerste en enige teken van de ziekte APS.

Welke behandeling krijg je tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat je aspirine en/of heparine krijgt om de kans op miskramen te verminderen. Dit hangt af van de klachten en symptomen die u heeft.

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Overleg dan op tijd met je arts over je medicijnen. Met bepaalde medicijnen  moet je namelijk stoppen.  Als vervanging krijg je heparine. Tijdens de zwangerschap krijg je begeleiding door  een gynaecoloog en een deskundige op APS-gebied, dus in het ziekenhuis.

Hoe kun je een zwangerschap het beste voorbereiden?

Bespreek je kinderwens (ruim) van tevoren met je behandelend arts.  Dan kan je arts je verwijzen naar een gynaecoloog die gespecialiseerd is in de begeleiding van vrouwen met APS. Je krijgt dan een adviesgesprek met de gynaecoloog. Zo’n gesprek is aan te raden voor alle vrouwen met APS die een kinderwens hebben.

Als je APS hebt, loop je meer risico’s tijdens je zwangerschap dan vrouwen zonder deze ziekte. Daarom is het belangrijk om een zwangerschap goed voor te bereiden. Belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Moet je juist wel of niet stoppen met sommige medicijnen tijdens je zwangerschap?
  • Zijn extra medicijnen, zoals heparine nodig tijdens de zwangerschap?
  • Welke voorzorgsmaatregelen zijn er nodig voor het kraambed?
  • Wat kunnen de gevolgen zijn voor de baby?

Zie ook onderzoek naar zwangerschap en APS: de ROMAS studie!!!