Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

Wat is APS?

Het antifosfolipidensyndroom (APS) is een auto-immuunziekte waarbij het bloed gemakkelijker samenklontert. Bij een auto-immuunziekte is er een stoornis van je afweersysteem. Het afweersysteem valt als het ware je eigen lichaamscellen aan door antistoffen aan te maken. Bij APS heten die antistoffen ‘Antifosfolipiden’, aPL. Als reactie op die antistoffen zet je afweersysteem een ontstekingsreactie in gang.

APS komt weinig voor. De diagnose is lastig te stellen. Vaak heb je al langere tijd klachten. Artsen die in APS gespecialiseerd zijn, hebben daarom afspraken gemaakt hoe zij de diagnose APS het beste kunnen stellen. Ook zijn er afspraken hoe artsen APS het beste kunnen behandelen. De behandeling is niet voor iedereen hetzelfde, dat hangt van je klachten af.

Wat gebeurt er precies bij APS?

Bloedstolsels

Bij APS vormt het bloed gemakkelijker stolsels (bloedklonters). Soms plakt zo’n stolsel vast aan de wand van een bloedvat. Maar hij kan ook in de bloedstroom worden meegenomen naar andere plekken. Dit kan leiden tot een verstopping in een ader. Een ader is een bloedvat dat bloed terugvoert naar je hart. Als een ader verstopt zit met een stolsel, heet dat trombose. Zit een bloedvat naar je longen verstopt, dan heet dat longembolie. In je lichaam zitten naast aders ook slagaders. Een slagader zorgt ervoor dat bloed van je hart in de rest van je lichaam komt. Zit er een verstopping in een slagader, dan ontstaat er bijvoorbeeld een herseninfarct of hartinfarct.

Ontstekingen

Ontstekingen door APS kunnen overal ontstaan, dit verschilt van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld in uw zenuwstelsel, met als gevolg problemen met uw zenuwen. Je merkt dat aan hoofdpijn, duizeligheid of spieren die zwakker worden. Er kunnen ook ontstekingen in je nieren of in je huid voorkomen.

Bloedplaatjestekort

Door de afsluiting in de bloedvaten en door de ontsteking kan APS schade in weefsels en organen veroorzaken. Door APS kan er ook een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie) ontstaan. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat een wondje niet blijft bloeden. 

Hoe vaak komt APS voor?

Het is niet precies bekend hoe vaak APS voorkomt. Men denkt dat in Nederland ongeveer 1000-2000 personen APS hebben. Het komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Er is ook een groep mensen die geen klachten heeft, en bij wie toch antifosfolipiden in het bloed zitten.